Idag torsdag reser Team Sysarb elite mot Estland och nästa stora internationella långlopp, Tartu skimaraton. Tartu skimaraton är Östeuropas största och mest kända skidtävling med ett ståtligt deltagarrekord från gamla sovjettiden kring 12000 åkare. Numera ligger antalet deltagare kring 6000 och deltagarna kommer från hela skidvärlden. Genom åren har det blivit tio segrar (5 dam + 5 herr) till Sverige. Regerande mästare från 2012 är Jörgen Brink respektive Susanne Nyström.

Tävlingen startar på skidstadion i Otepää, en av världens finaste skidstadium när det gäller faciliteter, läktare, vallabodar mm, och går i mål i Elva, en förstad till Estlands näst största ort Tartu. Distansen är 63 km och stilen den klassiska.

Från Team Sysarb hade vi sex åkare anmälda, varav fyra kommer åker med till Estland idag. Dan Moberg som haft en lite strulig säsong med influensan i januari väljer att avstå den långa resan för att istället träna och förbereda sig på bästa sätt för att komma ikapp helt till Vasaloppet och där kunna göra sitt yttersta. Klokt tycker jag. Patrik Karlsson som slog till med en fantastiskt fin sjundeplats på SM 15 km väljer efter samråd med tränare och rådgivare runt honom att försöka fortsätta visa framfötterna för landslagsledningen på traditionella distanser. Därför kör Patrik Sverigecup denna helg istället för Tartu.

Men återstår gör ett starkt gäng av fyra tuffa åkare; Henrik Alm som kört så bra i Marcialonga och förra helgen vann Idre-Särna-loppet, Tobias Karlsson, som imponerade stort i Tjeckien och i säsongsupptakten, Per Eklöf, som senaste veckorna höjt formen och är på väg mot god gammal Vasaloppsform, samt Linus Larsson, som var sjuk i Tjeckien men därefter visat gryende form på SM och Wadköpingsloppet. Med till Estland följer också intressanta framtidsnamn i Karlslundstrion Henrik Eknor, Jakob Wallenhammar och Simon Karlsson som alla tre gör första långloppet utanför Sverige. Det här är lovande åkare som kanske redan nu kan överraska och lägga in en stark kandidatur till nästa års elitlag.

Konkurrensen i elitfältet är precis som på de genomförda internationella loppen i vinter mycket skarp. Trots att loppet inte ingår i Ski Classics (men det ingår i FIS officiella långloppsvärldscup) finns alla de stora norska proffslagen på plats (Xtra Personel, United Bakeries, NPRO, Skigo, etc.) liksom österrikiska utmanarlaget iXMind, samt ryska och estniska landslag. Mitt tips på fem-i-topp herrar är att Jörgen Brink vinner före Rezac, att Anders Aukland tar bronset före teamkompis Östensen, och att ryske sensationstvåan i La Clusaz Bessmertnykh slutar femma. Vidare håller jag tummarna för att vi i Team Sysarb ska kunna få till en fullträff med någon på poängplats (topp-30). I damklassen där Team Sysarb tyvärr inte har någon till start ser det ut att stå mellan Sandra Hansson, Sverige, och hemmahoppet Mannima.

Tyvärr är det ingen svensk TV-sändning i år från Tartu Skimaraton men loppet webbsänds i sin helhet live från kl. 9:00 (svensk tid) på söndag på estnisk online-TV: http://otse.err.ee/etv/.

 

Share →