Skidsäsongen kommer allt närmare. Idag torsdag är det 35 dagar kvar till dess vi sitter på planet mot säsongens första Ski Classics-lopp. Just nu är det mycket träning för de aktiva som finslipar på allt från syreupptag till teknik in i det sista. 1 november markerar på något vis en övergång från höstens tunga basträning till mer tävlingsförberedande försäsong även om vi försöker hålla volym och intensitet uppe ytterligare ett par månader för att vara på topp över tävlingarna i januari-mars.

På ledarsidan är det en del förberedelser också som pågår. Vi har precis i dagarna gjort klart med ny klädsponsor/leverantör så att vi förhoppningsvis ska ha riktigt bra grejer i vinter. Mer om det i senare inlägg när grejerna har kommit och vi hunnit ta lite bilder. Samtidigt jobbar Micke, vår ekonomiansvarig, för fullt med att försöka sy ihop övrig finansiering så vi kan förstärka organisation och upplägget så mycket som möjligt. Det känns tryggt att ha med Micke som har koll på det. Här ska vi redan nu tacka Skistart.com som även i vinter kommer vara vår titelsponsor och viktig partner, inte bara för ekonomiskt stöd utan för deras hjälp med utrustningsdetaljer och vallor. Men det finns förstås alla möjlighet för fler företag att vara med på tåget! Vi hoppas om inte annat kunna boka in några fler företag för teknikkurser inför Stafettvasan etc. Det blev väldigt lyckat ifjol med bra respons från ”kunderna”, och kul för åkarna att få vara med och lära ut det som de är jätteduktiga på.

En tredje viktig pusselbit i förberedelserna som är aktuell just nu är bokningar och logistikscheman. Ska vi vara borta fyra helger i rad på olika orter, olika boenden, och olika flighter för åkare och ledare som kommer ner och åker hem olika dagar, då krävs en hel del tid med excel för att det – väl på plats – ska flyta så smärtfritt som möjligt. Lite spel på volley samma dag blir det ändå alltid när förutsättningar ändras. Vi planerar att precis som ifjol köra ner en transportbil från Sverige till första loppet (Diagonela) med alla skidor, all vallautrustning, etc. så vi slipper tänka på specialbagage och riskera att skidor kommer bort eller går sönder. Tur att vi har fyra lojala vallare/ledare som frivilligt ställer upp och kör bussen dit och hem. Tack på förhand!

/Johan

Share →