I och med att årets säsong gick i mål i Edsåsdalen i början av april avrundades vår fleråriga satsning på långloppscupen Ski Classics. Vi hoppas och tror att alla som genom åren varit engagerade på något vis i teamets uppbyggnad och utveckling har tyckt om det och är glada över att ha fått vara med på en eller flera säsonger av den här resan som startade hösten 2010 (egentligen ännu tidigare men då fanns ju inte Ski Classics). Vi har i olika konstellationer och under olika namn varit med sen Ski Classics startades. Först i klubbregi, Karlslunds IF, innan det blev mer uppstyrt ”team” genom Team Sysarb (2013), Sysarb-Oneway (2014), Skistart.com-Bergslagen (2015) och slutligen Team Skistart.com (2016). De senaste tre åren låg satsningen i eget bolag, Vinco, eftersom vi parallellt drog igång att utveckla egen valla. 

Årets säsong var den resultatmässigt bästa med första pallplatsen, individuellt bästa totalplaceringen och bästa totalplacering i lagtävlingen. Alla inblandade ska vara stolta över den här säsongen, liksom sponsorer, ledare och åkare som varit med tidigare år och byggt upp det till vad det blev. Alla erfarenheter från tidigare år har varit viktiga pelare att steg för steg bygga vidare på.

Varför kommer vi inte ha ett elitlag i Ski Classics nästa vinter? Det krävs ganska mycket för att dra runt ett lag i en serie med många och långa resor om det ska göras bra; ekonomiskt och resursmässigt. När vi gör bokslut för årets säsong känner vi att vi har kommit ungefär så långt som det går att komma resultatmässigt på ideell basis med ett amatörlag utan löner till åkare och ledare. Hela idén med laget har varit att det är ett kompisgäng som tyckt att det varit väldigt roligt att åka iväg på de här resorna och jobba tillsammans med gemensamma mål. Så nu när flertalet åkare lägger av, tar sabbatsår, byter fokus eller trappar ner sina satsningar, samtidigt som flera av oss som jobbat några år runt laget hunnit skaffa familj, pluggat klart, fått jobb, etc., då räcker varken semesterdagar eller ekonomi till för att bygga och dra runt ett nytt lag på samma nivå. Det har varit härliga säsonger med många positiva minnen. Vi tackar självfallet alla som bidragit med stort som smått.

Lägger vi ner helt? Nej, det kommer vi absolut inte göra. Men det blir ett nytt fokus. Vinco Sports AB kommer jobba vidare med att utveckla långloppsvallan Vinco Marathon i tätt samarbete med aktiva skidåkare. Dessutom hoppas vi kunna presentera några nya idéer under sommaren om hur vi ska stötta aktiva med fokus på svenska långlopp genom ett ”Vinco Test Team”. Våra sociala kanaler kommer leva kvar, men med den nya inriktningen. Mer om det nya senare. 

Stay tuned! 

 
 

Share →