55926

Skimateria Sicklar Paket S/R Cut

1195 kr
Lagerstatus: I lager
Handla nu
Betala i augusti
Enkel retur
90 dagars öppet köp *
Snabb leverans
Möjlighet till
expresshantering
Gratis frakt
För beställningar
över 500 kr
Kundbetyg

Baserat på 2683 omdömen. Se några av omdömena här.;

Beskrivning

Det senaste inom sickling kommer från Skimateria !

S/R-cut, struktur- och grovsickel

Bladet är vändbart och innehåller två eggar S-cut och två eggar R-cut. De olika sicklarna känns igen genom att sidan på S-Cut är räfflad/tandad medan sidan på R-Cut har en matt/grå yta.

S/R Cut, struktursickel

SKIMATERIAS sicklar är högklassiga precisionsverktyg med extremt skarpa eggar och de bör därför hanteras varsamt, dvs eggarna ska skyddas från slag och stötar eftersom en skadad egg kan försämra resultatet vid sickling.

S-Cut (Struktursickel)

Denna sickel kan användas för att skapa en linjär grundstruktur på skidan som gör att skidan även fungerar bättre i mild väderlek. S-Cut ska ses som ett alternativ till R-Cut då den kan fås att vara mycket aggressiv och snabbt kan ta bort skadat material.

R-Cut (Grovsickel)

Grovsickeln är en sickel som lätt och effektivt avverkar belagsmaterial. Den används för att reparera skador (repor och värmeskador) samt för att plana skidan. Den skapar även en mycket fin struktur lämplig för kallt före.

Användning

Du har en skida som du vill renovera men inte skicka för stenslipning. Bearbeta bort skador och ojämnheter på belaget med grovsickeln. Borsta ur och polera med SKIMATERIAS stålborste R-brush. Framifrån och bakåt, först mot pilens riktning och sedan i pilens riktning för bästa effekt.Detta är ett mycket bra utgångsläge för vidare preparering. För att optimera strukturen finns många möjligheter. Principen är att ju mer vatten det är i snön desto mer/grövre struktur på belaget.

OBS! Eggarna är rakbladsvassa och måste hanteras med stor försiktighet.

Allmänt om sickling av skidor

För att få ett bra och säkert resultat vid sickling måste skidan vara väl fastspänd i en vallaprofil. Principen är sedan att sickeln dras från spetsen mot bakkanten av skidan. För att säkra att hela skidan får rätt form ska även fästzonen sicklas på klassiska skidor. Observera dock att ruggade fästvallezoner sliter på sickelns skärpa, så använd gärna en äldre sliten egg för detta ändamål. Om sickeln dras mot eller ifrån kroppen är en smaksak. Sickeln placeras på skidan med en låg vinkel mot belaget, ca 10-15 grader. Ta gärna stöd med fingrarna mot sickeln och skida. Börja med lätt kraft att föra sickeln mot dig. Öka kraften och vinkel successivt tills sickeln börjar skära tunna spånor. När rätt kraft och vinkel erhållits kommer sickeln att jämnt och lätt skära i belaget utan några hack. Vinkel och kraft kan behöva varieras något beroende av skidans kondition och kan därför behöva ändras då skidan blir jämnare och slätare 

OBS! Om sickeln placeras med en allt för hög vinkel mot belaget kan kraftiga hack skapas i belaget.

Allmänna tips

Vid plansickling av skidan kan sickeln med fördel snedställas ca 30 grader mot skidans längdriktning, åt både höger och vänster, för att utjämna olika typer av vågmönster på skidan. Skador som finns på skidan kan skäras bort genom att sickeln dras snett över skadan. Detta för att inte sickeln ska öåka nedö i skadan med hela eggen samtidigt och kopiera skadan.

OBS! Se till att torka sicklarna torra efter användning och smörj gärna in dem med lite rostskyddande olja för att undvika att rost bildas.

Forskning har i dag visat att det är mycket viktigt att

skidbelagens aktiva glidytor, på mikrometernivå, görs
mycket släta om skidorna ska glida lätt. Detta gäller
oavsett om skidorna är vallade eller inte, eller om de har
en struktur eller inte. Skimateria har tillsammans med
skidåkare på elitnivå och forskare från Uppsala
Universitet tagit fram sicklar som på ett enkelt sätt kan ge
optimalt släta kontaktytor på skidornas belag.

Skimateria har startat ett samarbete med Svenska
skidlandslaget för att förbättra och modifiera de verktyg
som används vid preparering av skidbelagen idag. I och
med detta samarbete är Skimateria nu medlem i Cross
Country SKI TEAM Sweden.

 

Artikel om Skimateria från längd.se


Skistart på Instagram

Tagga #skistart på Instagram för en chans att synas här.


OMDÖMEN

4,5625 5
5 Av 5 (16 OMDÖMEN)

Mycket bra grepp och skärpa

Bra handtag så att sicklingen gick lättare.

Funkar fint. Tog hjälp av några av skistarts filmer på youtube, sen var det inga problem.

Verkar att vara kvalité på skimaterias produkter, hade dock gärna fått sicklarna leverade i en förvarings box av något slag även om det hade kostat lite extra.

Visa fler omdömen
Visar omdömen 16
Betalsätt och frakt
Laddar…