Johan & Annas skatekurs

Johan & Annas skatekurs

Digital skatekurs med Johan & Anna Olsson


På senare år har allt fler lagt de klassiska längdskidorna på hyllan till förmån för skateskidor - en teknik som vi tycker är roligare och ger mer allsidig träning än den traditionella, klassiska längdskidåkningen. I den här digitala skatekursen går Skistarts ambassadörer Johan och Anna Olsson igenom grundtekniken för skate och de fem olika växlarna du har nytta av att lära dig. Haka på du också!

Intro:Växel 1:Växel 2:Växel 3:Växel 4:Växel 5:Vanliga frågor om skateskidor & skateteknik


Hur väljer jag skateskidor?
Det går att grotta in sig mer i hur du väljer rätt skateskidor, men lite kortfattat gäller följande:

  1. Din vikt, ambitionsnivå och tekniska färdigheter avgör vilken längd du ska ha, men generellt ska skateskidor vara 8-15 cm kortare än klassiska skidor.

  2. Din åknivå avgör vilken hårdhet skateskidan ska ha - nybörjare använder generellt en mjukare skateskida, mer avancerade åkare kan välja en hårdare skateskida.

  3. Snöförhållandena där du kommer åka mest avgör om du behöver skateskidor för kallföre, blötare före eller universal. Ska du tävla bör du ha två olika par, ska du bara träna spelar det inte lika stor roll eftersom föret växlar under säsongen.

Läs mer i vår guide "Skateskidor längd – välj rätt skida för just dig"!


Är det lätt att lära sig åka skate?

Det beror på hur lätt du har för att lära dig nya saker. En del tycker att skatetekniken i sig är lättare att lära sig än den klassiska åktekniken, men att den klassiska tekniken å andra sidan är mycket lättare att bli hyfsat bra på snabbt. Växel 2 är förmodligen den som är svårast rent koordinationsmässigt, och är lätt att förväxla med växel 4. Däremot kan skatetekniken vara mer ansträngande, och i början får du i regel lite ont framförallt i framsida vad, då det krävs mycket balans för skate som gör att du spänner fötterna mycket. Det finns inte heller samma tid för vila, och du använder fler muskelgrupper än vid klassisk åkning.


Kan jag åka skate på klassiska längdskidor?

Nej, vi rekommenderar inte att man åker skate på klassiska skidor, eftersom både utrustning och vallning skiljer sig åt. Bland annat är skateskidor kortare och mer vridstyva än klassiska skidor, och har bara en enda lång glidzon, till skillnad från de klassiska längdskidorna med två glidzoner och en fästzon. Skatepjäxorna har ett högre skaft än klassiska pjäxor för att du behöver mer stöd i sidled, och du behöver längre stavar vid skate än vid klassisk åkning.


Vilka är de 5 växlarna?

Växel 1: Används vid långa, branta uppförsbackar.
Växel 2: Används vid medelbranta uppförsbackar.
Växel 3: Används vid lite flackare uppförsbackar.
Växel 4: Används i flack terräng och när det börjar luta utför.
Växel 5: Används i nedförsbackar.

I skatekursen går Johan och Anna Olsson igenom tekniken för de olika växlarna!


Vad betyder "hängsida" och "retursida", och vad avgör valet av hängsida?

När man pratar om skatetekniken i växel 2 och växel 4 används ofta orden "hängsida" och "retursida". Din hängsida är den sida på vilken du sätter i stavar och skida i snön samtidigt. Om du sätter ner höger skida i snön samtidigt som stavarna har du höger hängsida, och om du sätter ner vänster skida har du vänster hängsida. Retursida syftar helt enkelt på den motsatta sidan, det vill säga den sida som inte är din hängsida. Hur du väljer hängsida beror helt och hållet på vad som känns bäst när du åker, och det är bra om du testar dig fram till vilken hängsida du tycker fungerar bäst. Du måste alltså inte välja höger hängsida bara för att du är högerhänt. Det kan däremot vara nyttigt att lära sig att åka med både höger och vänster hängsida för att kunna anpassa sig efter hur spåret ser ut, och för att kunna belasta ben och armar hyfsat lika när du åker en längre sträcka uppför.


Laddar…
Laddar…