Skötselråd för rullskidor

Hur tar jag hand om mina rullskidor på bästa sätt?


Rullskidor och dess lager behöver extremt lite underhåll för att du ska få dem att hålla länge. Dock så är dom inte helt underhållsfria. Extra viktigt med underhåll är efter träning i blött väder där vatten, salt och grus kan tränga in i hjulens kullager. Om detta sker så bildas rost eller skador på lagren och hjulbanor och då kan hjulen börja gå trögt, hacka och till slut kanske skära ihop. Här har vi samlat lite tips och tricks för dig som vill få rullskidorna att hålla så länge som möjligt.

  • Har du varit ute och åkt i regn och rusk? Spola av skidan med ljummet vatten (ej högtryckstvätt). Köp en rostskyddsspray som du sprayar med efter att du spolat av skidorna. Tänk på att den tar bort kullagerfettet så du bör spraya lagren efter kanske var tredje till fjärde pass. Kullagren bör i sin tur återinfettas ungefär var 50:e mil.
  • Byt skida på foten efter halva passet varje gång för att jämna ut slitaget och öka livslängden på gummit i hjulen.
  • Missljud från hjulen? Det kan vara ett tecken på att lagren behöver bytas på rullskidorna. Åtgärda detta snarast möjligt då hjulen kan nypa om oturen är framme, och det blir då en krasch till följd av detta.
  • Tjuvsläpp i diagonalen? Nållagret eller axeln börjar bli sliten, dessa delar finns att köpa som reservdelar från alla leverantörer.
  • Går dina rullskidor snett? Det kan enkelt åtgärdas! Klicka här för att läsa guiden.
  • Skruva isär hjul själv? Inga problem om du har en Swenor verktygssats för rullskidor så är det ett säkert sätt att få delarna på plats på bästa sätt igen.
  • OBS! Kontrollera alltid att skruvar och muttrar är åtdragna innan rullskidturen.


Kör hårt och kom ihåg att använda hjälm!

Betalsätt och frakt
Laddar…
Laddar…