Nytt skidanalyssystem

Nytt skidanalyssystem

Nytt analyssystem som mäter hela skidan


Inför vintern 20/21 har vi investerat i ett nytt skidanalyssystem som hjälper dig att lära känna dina skidor ännu bättre och gör att du kan få ut det mesta av dem. Vi är bland de första i världen att använda oss av detta system och är glada över att vi äntligen kan dela denna nyhet med dig!

Hur kan systemet hjälpa mig?


Systemet fungerar så att det mäter hela skidan från obelastad till fullbelastad och gör en analys som redovisas genom ett par olika nyckeltal. Det mäter både tryck i gram/centimeter för glidzoner och i millimeter för spannhöjder, vilket gör att du får en mycket tillförlitlig analys av hur skidornas spann/tryck-förhållande ska se ut för att passa just dig.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren längdåkare kan det här systemet hjälpa dig nå din fulla potential. För dig som är nybörjare blir det enklare att se vallazoner och hur dessa skulle påverkas om du t.ex. går upp eller ner i vikt. Du som är mer erfaren kan på ett överskådligt sätt lära känna just dina skidor och få full kontroll på flexvärden, skidans höjder och tryckzoner.

Hur får jag tillgång till systemet?


När du köper skidor hos oss skickar vi i samband med leveransen ut ett exceldokument till din angivna e-postadress, med specifik information om dina skidor. Just nu får du som förbokar dina skidor hos oss detta helt gratis! I framtiden kommer denna analys finnas som tillval vid skidköp och som enskild produkt, vilket passar dig som redan har ett par skidor hemma som du önskar göra en analys på i samband med t.ex. preparering, strukturering eller hotbox. Vi hoppas även att vi i framtiden kan leverera en mer digital lösning där du kan få tillgång till analysen direkt på ditt Skistart-konto.

Vill du lära dig mer?
För dig som är nyfiken på hur systemet ser ut och vill lära dig grunderna, missa inte vår första instruktionsvideo till detta system!

Klicka här för att se instruktionsvideon på YouTube » 

Ordlista:

 • Tryckzoner
  Mäts i gram/cm. Är en del i att se vilket före skidan kommer att gå bäst i.

 • Spann
  Höjderna och flexet i spannet visar också vilket före skidan går bäst i, samt vilken typ av fästvallning skidan är avsedd för.

 • HBW
  Half body weight = halva din kroppsvikt. När detta anges i millimeter visar nyckeltalet höjden på halvvikten.

 • FBW
  Full body weight = hela din kroppsvikt. När detta anges i millimeter visar nyckeltalet höjden på helvikten.

 • Front Weight
  Hur hög belastningen är framtill på skidan.

 • Back Weight
  Hur hög belastningen är baktill på skidan.

 • Flex
  Viktig att ha koll på i förhållande till nyckeltalen HBW och FBW. Visar hur mycket du bör väga för att orka trycka ner skidan för att få fäste. Detta anges i procent och kan skilja sig lite mellan olika modeller, men bör aldrig vara under 50%.

 • Vallazoner
  Hur långt du kan fästvalla en skida med burkvalla, klistervalla etc.

 • Balanspunkt
  Skidans jämvikt, ungefär där pjäxan fästs i bindningen.


Laddar…
Laddar…