Guider

Guider & inspiration

Undrar du hur du bäst tar hand om dina längdskidor, hur du väljer rätt pjäxor eller var du kan hitta den bästa längdskidåkningen i Sverige? Här hittar du guider som ger svar på alla dina funderingar.

Valla skinskidor – behöver man det?

Vill du ha lite mera fart på dina skinskidor? Här nedan berättar vi hur du glidvallar dina skinskidor i 4 enkla steg.

Klicka här för att läsa guiden

Rengöra skinskidor – hur gör jag?

Det är bra att rengöra och fräscha upp dina skinskidor regelbundet. Här berättar vi hur du gör på enklast sätt, utan att för den skull tumma på resultatet.

Klicka här för att läsa guiden

Valla skateskidor – hur gör jag?

Vill du valla dina skateskidor själv? Här berättar vi hur du gör, häng på, det är inte svårt!!

Klicka här för att läsa guiden

Valla längdskidor – hur gör jag?

Vill du valla dina längdskidor själv? Här berättar vi hur du gör både för att lägga på fäst- och glidvalla. Det är inte svårt, häng på!

Klicka här för att läsa guiden

Ta bort klistervalla – 5 enkla steg

Hur rengör jag skidan från klistervallan? Med rätt teknik tar det inte mer än några minuter. Här går vi igenom hur du går tillväga i fem enkla steg.

Klicka här för att läsa guiden

Underhåll av stavar, skidor & pjäxor

Med lite extra noggrannhet håller din utrustning längre och ger dig mer glädje under både träning och lopp. Här guidar vi dig till hur du bäst tar hand om dina längdskidor, stavar och pjäxor.

Klicka här för att läsa guiden

Skötselråd för rullskidor

Rullskidor och dess kullager behöver extremt lite underhåll för att du ska få dem att hålla länge – de är dock inte helt underhållsfria. Här ger vi dig tips och råd för hur du tar hand om dina rullskidor om de t.ex. har börjat gå snett eller om hjulen låter.

Klicka här för att läsa guiden

Skateskidor längd – välj rätt skida för just dig

Hur långa skateskidor är lagom? Kan du åka skate på dina vanliga klassiska skidor? Här går vi igenom allt du behöver veta för att välja rätt skateskidor.

Klicka här för att läsa guiden

Valla dina längdskidor med tejp – 4 vanliga frågor

Tejpvalla är så enkelt att det nästan är för bra för att vara sant. Tejpen är lätt att sätta på, kräver ytterst lite förarbete och du behöver inte valla om efter varje åktur. Vad mer kan du önska dig?!

Klicka här för att läsa guiden

Klistervallning – det enda som räddar ett dåligt före

En rätt klistervallad längdskida är guld värd i plusgrader eller när det är isigt i spåret. Här reder vi ut vilken klistervalla du ska välja och hur du gör för att klistervalla dina skidor.

Klicka här för att läsa guiden

Så väljer du rätt längd på längdskidor till barn

Hur ska man tänka när man väljer längdskidor till barnen? Bör man till exempel köpa lite längre skidor så att de håller flera säsonger? Här ger vi dig våra bästa tips och reder vi ut vilken längd du ska köpa beroende på skidtyp.

Klicka här för att läsa guiden

Guide: Hur långa längdskidor ska man ha?

Vad behöver du ta hänsyn till när du väljer längdskidor? Hur långa ska de vara och hur ska du tänka beroende på åkstil? Här reder vi ut allt du behöver veta för att välja rätt.

Klicka här för att läsa guiden

Nybörjarguide: Välj rätt bland olika bindningar för längdskidor

Det finns olika typer av bindningar att välja på när det kommer till längdskidor och att göra rätt val kan vara avgörande för din åkning. Oftast beror valet på vilket märke du har på din pjäxa, men det har också att göra med vilken åkstil du föredrar. Här har vi satt ihop en kort nybörjarguide för dig som vill vara säker på att du gör rätt val innan du ger dig ut i längdspåret.

Klicka här för att läsa guiden

Glidvalla längdskidor – välj rätt glid för just dig

Är du på jakt efter glidvalla men är osäker på vilken du ska välja? Här reder vi ut vad du ska tänka beroende på hur kallt det är ute och tipsar om vilken valla som passar nybörjaren, motionären och dig som ska åka längre distanser.

Klicka här för att läsa guiden

Längdskidor kläder – så klär du dig rätt i spåret

Är det dags att uppgradera dina längskidåkningskläder? Här reder vi ut vilka plagg du bör satsa på och ger dig tips och råd inför köpet.

Klicka här för att läsa guiden

Så väljer du längdutrustning

Som nybörjare inom längdskidåkning kan det vara svårt att veta vart du ska börja när det kommer till utrustning. I den här guiden kommer vi försöka guida dig genom utrustningsdjungeln och vi börjar med val av pjäxor, stavar och valla.

Klicka här för att läsa guiden

Allt du behöver veta om fluorfri valla

Diskussionen om högfluorerade ämnens vara eller icke vara i längdskidornas vallor ligger både miljö- och hälsomässigt helt rätt i tiden, och med nationella förbund och arrangörer i bräschen har hela skidvärlden äntligen påbörjat sin resa mot en mer miljövänlig längdskidåkning. Men varför har beslutet att förbjuda fluorvallor tagits, och vad innebär det för dig som längdåkare? Här går vi igenom allt som har med fluorfri valla att göra, och hur vi på Skistart.com arbetar för att säkerställa att vår skidverkstad levererar bästa möjliga, fluorfria resultat!

Klicka här för att läsa guiden

Träna inför Vasaloppet – hur många mil är lagom?

Inför Vasaloppet pratar många om hur många mil skidor de har åkt eller haft ambitionen att åka inför starten. Men vad är egentligen bästa träningsupplägget och hur många mil är tillräckligt? Här bjuder vi på våra bästa tips!

Klicka här för att läsa guiden

Längdskidåkning barn – allt du behöver veta

Vilken utrustning behöver du om du ska åka längdskidor med barn? Hur långa skidor ska barn ha? Hur långt orkar barn egentligen åka? Här svarar vi på de vanligaste frågorna när det gäller barn och skidåkning.

Klicka här för att läsa guiden

Byxor längdskidåkning dam – 5 skidbyxor i olika stilar

Letar du efter ett par byxor som passar bra för längdskidåkning? Här tipsar vi om fem olika varianter av skidbyxor som täcker in både dig som vill tävla och dig som även vill kunna ha byxorna på väg till jobbet.

Klicka här för att läsa guiden

Välj rätt byxor för längdskidåkning – 5 skidbyxor för motionären

Är du på jakt efter bra byxor för längdskidåkning? Så länge du inte ska tävla kan det vara skönt med lagom tighta byxor med plats för underställ. Här går vi igenom vad du ska tänka på inför köpet och tipsar om fem skidbyxor som är perfekta för dig som åker för motion och nöjes skull.

Klicka här för att läsa guiden

Bästa skidhandskarna till längdskidåkning – 3 varianter

Är det dags för nya skidhandskar? Här har vi samlat våra favoriter just nu och tipsar om hur du kan tänka beroende på om du vill ha en varm handske, en svalare modell eller en racinghandske.

Klicka här för att läsa guiden

Jacka längdskidåkning dam – 7 sköna skidjackor

Är du på jakt efter en jacka speciellt utformad för längdskidåkning? Här tipsar vi om sju modeller, som förutom att de andas och står emot vind och väta, också är mjuka och följsamma!

Klicka här för att läsa guiden

Sveriges bästa längdskidåkning

Här i Sverige har vi turen att ha god tillgång till riktigt bra längdspår, från de nordligaste delarna till de sydligaste, från öst till väst. I den här guiden tipsar vi om några av alternativen för längdskidåkning i vårt avlånga land!

Klicka här för att läsa guiden

Betalsätt och frakt
Laddar…
Laddar…